«

»

“Gevolgen van nieuw ontslagrecht”

Functioneringsgesprek-300x199

Het nieuwe ontslagrecht dat ingaat op 1 juli 2015, zal voor werkgevers extra kosten meebrengen. Werkgevers krijgen een extra kostenpost van € 150 miljoen per jaar als gevolg van het nieuwe ontslagrecht. Een geval van leuker kunnen we het niet maken, makkelijker ook niet, evenmin sneller of goedkoper. In het nieuwe ontslagrecht hebben werknemers die na twee jaar ziekte arbeidsongeschikt raken, bovenop de sociale uitkering vanuit de huidige situatie, ook nog recht op een transitievergoeding. Dat dit voor problemen gaat zorgen, wordt aan alle kanten door experts bevestigd.

De Minister van Sociale Zaken stelt echter dat het niet anders kan. In de Nederlandse wetgeving mag men geen onderscheid maken tussen zieken en niet-zieken. Daarmee gaat de politiek wel voorbij aan de extra kosten die men bij de werkgever neerlegt. Zeker voor kleinere bedrijven met een paar man personeel is het financiële risico groot.

De OndernemersBond vraagt aandacht voor dit probleem en eist dat het niet wordt weggewuifd met ‘het kan niet anders’. Het kan altijd anders! Een extra kostenpost van € 150 miljoen per jaar zal een enorme klap zijn voor werkgevers, waartegenover geen voordelen staan. Daarnaast zal het leiden tot meer zzp’ers en freelancers, omdat het aannemen van personeel gepaard gaat met (te) grote risico’s. Dit is een fout in het beleid die herstelt moet worden! Het nieuwe ontslagrecht moet ook rekening houden met de situatie en belangen van werkgevers.


De OndernemersBond, 5 maart 2015

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.deondernemersbond.nl/gevolgen-van-nieuw-ontslagrecht/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>