«

»

“Voorkom cybercrime; wachtwoorden”

Cybercriminaliteit komt vaak voor en veel ondernemers krijgen er helaas mee te maken. De OndernemersBond vraagt hier aandacht voor en roept ondernemers op om zich te verdiepen in het onderwerp. In het kader van ‘voorkomen is beter dan genezen’ gaat dit artikel in op wachtwoorden.

Het is niet ongebruikelijk dat men een account met wachtwoord nodig heeft om gebruik te kunnen maken van de diensten van een bepaalde website. Of het nu om een webwinkel gaat, een kennisbank of om je persoonsgegevens op een website in te zien, tegenwoordig heb je overal wachtwoorden voor nodig.

Om met de deur in huis te vallen; ieder wachtwoord valt te kraken. Het enige verschil is dat zwakke wachtwoorden veel sneller te kraken zijn dan goede wachtwoorden, waar men veel meer tijd voor nodig heeft. Hackers maken gebruik van speciale software die ze erop losgooien. Wachtwoorden die veel worden gebruikt, worden door het programma als eerste getest. Denk hierbij aan wachtwoorden als abc123 en andere voor de hand liggende wachtwoorden. Een wachtwoord dat afwijkt van de veel voorkomende wachtwoorden, is moeilijker te kraken en het zal ook langer duren voordat dat lukt. Hetzelfde geldt voor het aantal karakters in een wachtwoord. Een korter wachtwoord heeft minder karakters en zal dus in de regel eerder gekraakt zijn dan een wachtwoord met meer karakters.

De beste optie is om een combinatiewachtwoord te maken. Deze bestaat uit letters, cijfers en minimaal 2 tekens. Bij voorkeur een stuk of tien karakters. Natuurlijk moet het voor uzelf wel te begrijpen blijven. Een optie daarvoor kan zijn om een ‘wachtzin’ te maken. Dit kan een normale zin zijn (kijk uit met spreekwoorden en voor de hand liggende uitspraken) waar u een aantal karakters en cijfers her en der aan toevoegt. Op deze manier is het voor u makkelijker te onthouden, maar heeft een hacker er veel werk aan om het wachtwoord te kraken.

Verdere Tips:

  • Bewaar wachtwoorden nooit op de computer. Schrijf het eventueel in een schrift en bewaar het op een logische plek. Wanneer een wachtwoord op de computer wordt opgeslagen, wordt het risico tot hacken verhoogd. Een hacker hoeft alleen bij het bestandje te komen en hij heeft de opgeslagen wachtwoorden te pakken.
  • Verander wachtwoorden regelmatig. Op deze manier moet een hacker iedere keer weer opnieuw beginnen en ben je beter beschermt. Doe dit zeker voor belangrijke accounts.
  • Maak gebruik van een wachtzin of woorden die makkelijk te onthouden zijn, maar voorkom combinaties met je eigen naam, adres/huisnummer, namen van naasten of huisdieren, etc. Die zijn te makkelijk te achterhalen.
  • Klik nooit op onbekende of verdachte links. Via geïnfecteerde links kunnen hackers op je computer komen. Dit kan zelfs zo ver gaan dat ze een programmatje instaleren die je toetsaanslagen bijhoudt. Daardoor kunnen ze alle wachtwoorden die je vanaf dat moment gebruikt achterhalen op het moment dat je ze intypt. Een hacker komt niet zomaar op je computer, je moet dan echt op een verdachte link in een e-mail hebben geklikt of een onveilige website hebben bezocht.

De OndernemersBond, 19 maart 2015

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.deondernemersbond.nl/voorkom-cybercrime-wachtwoorden/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>