«

»

“Wetsvoorstel BGL / VAR”

De Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) krijgt een opvolger: de Beschikking geen  Loonheffing (BGL).

Bij de VAR kregen ondernemers een verklaring met een statusbepaling, waarin werd bepaald of er sprake is van dienstverband of ondernemerschap.  Aan de hand van criteria wordt getoetst of er sprake is van “echt ondernemerschap” of verkapt dienstverband. In het geval van verkapt dienstverband moeten er premies en loonbelasting worden afgedragen. Opdrachtgevers die zelfstandigen aannemen die niet in het bezit zijn van een VAR verklaring, lopen het risico om achteraf geconfronteerd te worden met extra kosten.

Ondernemersbonden hebben in dit kader een advies ingediend. De uitgangspunten voor toetsing en het voorkomen van misbruik staan in dit advies centraal. In grote lijnen wordt er getoetst op inkomen, werkplek en de eigen tijdsindeling van de ondernemer met betrekking tot de uitvoering van de werkzaamheden. De Belastingdienst wil uiteraard de inkomsten uit een verkapt dienstverband niet als ondernemersinkomen bestempelen.
Bovenstaande kan een goede start van de BGL zijn.

De OndernemersBond is van mening dat er bij een toetsing, waarbij bepaald wordt of er werkzaamheden worden uitgevoerd als ondernemer, er eveneens zekerheid behoort te zijn. Wanneer men als ondernemer aan het werk is en er is een Beschikking geen Loonheffing, dan dient er achteraf geen risico te zijn van een naheffing. Het is wellicht praktischer om ondernemers, die geen gebruik maken van uitkeringen, de ruimte te bieden om als ondernemer alle werkzaamheden aan te pakken om succesvol te zijn, ongeacht of dit werk in onder-aanneming, samenwerking of het rechtstreeks aannemen van werk betreft.
 
De OndernemersBond, 30 maart 2015

Permanente koppeling naar dit artikel: http://www.deondernemersbond.nl/wetsvoorstel-bgl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Je mag deze HTML-tags en attributen gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>